Het lijsttrekkersdebat in Giessenlanden

De gemiddelde campagneleider staat op scherp en maakt dagelijks overuren. Na maandenlange voorbereidingen nadert het uur van de waarheid. De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart komen nu snel dichterbij.

Maandag jl. was de eerste en in Giessenlanden goedbeschouwd de enige vuurproef: het lijsttrekkersdebat in De Til in Giessenburg. De dames van de communicatieafdeling van de gemeente en de redactie van Het Kontakt hadden alles piekfijn voorbereid, inclusief een camera voor de livestream-verbinding.

Even een appeltje schillen
Links (maar rechts voor de bezoekers) van de infotafel van nieuwkomer Jezus Leeft de met campagnematerialen overladen tafel van de CU. Met daarnaast een kruiwagen vol appels, want de kiezers hebben ook met de politici van de CU een appeltje te schillen. Zegt u maar over welk onderwerp.

Op het laatste nippertje nog snel tien badges laten maken voor het campagneteam en de bovenste vijf op de lijst. Prettig herkenbaar, inclusief naam, bij het SGP-tafeltje beloond met blikken van verstandhouding. En handig voor het geval de EO-televisie, speciaal naar Giessenburg afgereisd om het debuut van Jezus Leeft vast te leggen, ook op de CU-mensen zou inzoomen.

Lege batterij
Even checken of het draadloze microfoontje van CU-lijsttrekker Aart Schalk goed zit. De sportschoenen komen gelukkig niet in beeld. En we kunnen van start. De eerste tweets met de hashtage #ggkiest verschijnen op het scherm achter de boomlange debatleider Rick den Besten. Het zullen er dik 200 worden, waarvan ik er onder mijn privéaccount 19 voor mijn rekening neem en ook nog eens 8 via #CUGiessenlanden. De prijs voor de beste inhoudelijke tweet levert al dat social-mediageweld niet op, wel een lege batterij halverwege het debat. Gelukkig heb ik dochterlief – mét smartphone – aan mijn zijde. Je moet als campagneleider tenslotte op alles voorbereid zijn. Mijn scherpste tweet: Jezus Leeft beeft, maar die haalde het doek niet, terwijl Andreas van Ooijen toch behoorlijk de oren werd gewassen.

Posters, flyers en de soos
Daags na het debat de trekker van de plakploeg aangestuurd om een ronde door de zeven Giessenlandse kernen te maken om kapotgewaaide en -gescheurde posters te vervangen. Met een ander overlegd om de laatste lege plekken in de flyerteams te vullen en tussendoor met de lijsttrekker over diverse inhoudelijke zaken gespard. Morgen de voorbereidingen voor de jongerenavond in de soos in Giessen-Oudekerk op 17 maart en een plan trekken voor het verspreiden van de folder in mijn woonplaats Arkel.

Ondertussen diverse sociale media monitoren, links en rechts Gorcumse plaagstootjes over de herindeling pareren en laatste updates plannen voor de website. Laat de verkiezingen zo langzamerhand maar komen! – wordt ongetwijfeld vervolgd –