Twee eeuwen Kozakkenbloed in de familie

Kozakken bij Deventer1 oktober is een mijlpaal in onze familie. Niet dat we op die dag iets vieren, maar in het jaar dat bol staat van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden zou dat wel gepast zijn. Het is 1 oktober 2014 namelijk op de kop af 200 honderd jaar geleden dat mijn betovergrootvader Teunis van de Minkelis werd geboren. Hij zag in Schoonhoven het levenslicht en was vernoemd naar zijn moeder Teuntje van de Minkelis. En dat had een reden, want de vader was bij zijn geboorte niet in beeld.

Korte metten

Volgens de overlevering werd Teunis verwekt door een soldaat uit het Kozakkenleger dat eind 1813 Oost-Nederland binnenviel om korte metten te maken met de laatste Franse bezetters in Nederland. Een betrouwbaar verhaal, dat mijn eigen grootvader vaak en graag vertelde. En hij kon het weten, want als peuter heeft hij nog bij Teunis op schoot gezeten voordat deze in 1895 overleed. Trots vertelde mijn grootvader dat hij zijn forse postuur – met 1.71 meter viel hij op onder zijn generatiegenoten – aan zijn anonieme grootvader te danken had.

Slachtoffer van verkrachting?

Onder welke omstandigheden mijn betovergrootvader werd verwekt is niet bekend. De Kozakken hadden een kwalijke reputatie van een leger dat op hun kleine paardjes moordend en brandschattend rond trok, waarbij vrouwen en meisjes zich maar beter uit de voeten konden maken. Misschien dat Teuntje zo het slachtoffer werd van een ordinaire verkrachting. Een mildere variant is dat er een korte maar heftige romance opbloeide toen een groepje Russen korte tijd was ingekwartierd in het deftige Schoonhovense huishouden waar Teuntje dienstbode was. In dat geval was het mogelijk zelfs een officier die haar tot een avontuurtje verleidde.

Hoe het precies gegaan is, valt niet meer te achterhalen. Feit is dat Teuntje op 1 oktober 1814 op 27-jarige leeftijd beviel van een gezonde zoon en daarmee onbedoeld de bijdrage van de Kozakken aan de Nederlandse bevrijding markeerde.